İMÜNOTERAPİ KEMOTERAPİNİN YERİNİ ALACAK MI?

 Amerikan Klinik Onkoloji Derneği( ASCO) 2015 toplantısına damgasını vuran imünoterapideki gelişmeler. Başta cilt kanseri olan melanomda olmak üzere,  akciğer, ürogenital sistem

İMÜNOTERAPİ KEMOTERAPİNİN YERİNİ ALACAK MI?

 

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği( ASCO) 2015 toplantısına damgasını vuran imünoterapideki gelişmeler. Başta cilt kanseri olan melanomda olmak üzere,  akciğer, ürogenital sistem, meme, mide, bağırsak ve başka kanserlerde kemoterapi dışı bir seçenek olan imünoterapi ile ilgili başarlı çalışmalar yayınlandı. Çoğu çalışmada etkinliği geleneksel kemoterapiden daha iyi olduğu, yan etkilerinin ise kemoterapide ortaya çıkan etkilerden farklı olduğu saptandı. Öngörüm kanserden kansere değişmekle beraber kanser hastaların ortalama %20-30 gelecekte kemoterapi yerine imünoterapi veya imünoterapi kombinasyonlu tedaviler göreceğidir. Bu konuda basında gündeme gelen iki haberi ekte sunuyorum.

 

Yeni geliştirilen pembrolizumab etken maddeli ilacın 13 kanser türünde etkili olduğu, 30’dan fazla kanser türünün tedavisi için ise araştırmaların devam ettiği açıklandı. Bağışıklık sisteminin güçlendirilerek bulunan kanser hücreleriyle daha etkili şekilde savaşmayı sağlayan ilacın bu kadar fazla kanser türünde etkili olması ise dünyada bir ilk.

 

Amerika’nın Şikago eyaletinde 51’incisi düzenlenen Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) Kongresi’ne Türkiye’den de pek çok duayen doktor katıldı. Toplam 40 bin katılımcının bulunduğu kongrede en çok merak edilen soru; immunoonkolojik ajanların kemoterapinin yerini alıp almayacağı idi. Bu soruya dünyadan ve Türkiye’den uzmanların cevabı ise; “Hastalarımıza daha az zararla daha uzun ömür sunmak en büyük hayalimiz ancak kemoterapi tarih olacak demek için çok erken” şeklinde oldu. Pembrolizumab adlı ilaç, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Ajansı) tarafından ‘çığır açan ürün’ kategorisinde değerlendirilip 4 Eylül 2014’te ruhsat onayı aldı. İlaç, ABD, Avustralya, İsrail, Güney Kore, Makau, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada’da ruhsatlı şekilde kullanılıyor. Avrupa Beşeri Tıbbi Ürünler Komitesi ise 21 Mayıs 2015’te pembrolizumabın ruhsatlandırılması için olumlu görüş verdi. Dördüncü evre malign melanom  hastalarının 3-6 aylık ömürlerini 2 yıla kadar çıkaran ve kanserde dönüm noktası olarak görülen bu ilacın, cilt kanserinden sonra en çok akciğer ile baş-boyun kanserlerinde etkili olduğu biliniyor. İlacın Türkiye’ye geliş tarihi ise 2018 olarak öngörülüyor. Ancak MSD (Merck) sağlık bakanlığı ile koordineli çalışarak, bakanlığın onayladığı ve kriterlere uyan dördüncü evre malign melonom hastası 25 kişiye bu ilacı ilaca erken ulaşım hakkı altında ücretsiz veriyor.

 

Kaynak: Medimagazin

 

 

Kemoterapinin sonu mu geliyor

 

Cilt kanserinin en ağır türü olan melanom İngiltere’de yılda 2000 kişinin ölümüne neden oluyor.

İki ilacın bir arada kullanılmasına dayalı bir yöntemle, ölümcül kanser hastalarının tedavisinde büyük başarı sağlandı.

İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırmada, ilaçların denendiği cilt kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 60’ında tümörler küçüldü veya kontrol altına alındı.

ABD’deki Yale Kanser Merkezi’nden Prof Ray Herbst, immünoterapiye, yani vücudun bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere saldırarak yok etmesine dayalı tedavinin beş yıl içinde standart kanser tedavisi olarak kemoterapinin yerini alabileceğini söyledi.

Prof Herbst “Kanser tedavisinde bir paradigma değişikliği görüyoruz. Artık kesinlikle uzun süre hayatta kalma potansiyeli ve etkili tedavi yöntemleri var” diye konuştu.

Uluslararası çaptaki araştırmada cilt kanserinin en ağır türü olan melanomun tedavisi için ipilimumab ve nivolumab ilaçları kullanıldı.

Tedavi, ileri derecede melanom olan 945 hastadan yüzde 58’inde kanserin ilerlemesini yaklaşık bir yıl durdurdu, bu süre içinde tümörlerin de kontrol altına alındığı veya küçüldüğü gözlendi.

Daha önce yalnız ipilimumab kullanılarak yapılan deneylerde ise hastaların sadece yüzde 19’unda ve sadece 2,5 ay süreyle tümörlerin ilerlemesi durdurulabilmişti.

 

İmmünoterapi nedir?

İmmünoterapi, kanserle mücadele araştırmalarında hızla gelişen bir alan.

Bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyona karşı en etkili silahlarından. Ancak, vücudun kendi hücrelerine saldırmasını önleyen için bazı ‘fren’ mekanizmaları bulunuyor.

Immünoterapi, bağışıklık sisteminin kanserli hücreleri tanıyarak yok etmesini sağlamaya yönelik tedavilere deniyor.

Araştırma ekibinden Dr James Larkin, immünoterapinin kanser tedavisi için büyük ümit vadettiğini söyledi.

Larkin,”bu sonuçların kalıcı olacağını umuyoruz, ancak şu anda bunu bilemiyoruz” dedi.

 

Hastaların yarısından fazlasında da yorgunluk, cilt kızarıklıkları ya da ishal gibi yan etkiler görüldü.

BBC Türkçe

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.