Kanser Tedavisi Boyunca ve Sonrası Düzenli Egzersiz Yapmak Çok Sayıda Yan Etkiyi Azaltıyor ve Yaşam Kalitesini Artırıyor

Kanser Tedavisi Sürecinde ve Sonrası Egzersiz Yapmak Çok sayıda Yan etkiyi azaltıyor ve Yaşam kalitesini artırıyor

 

  • Son 20 yılda egzersiz yapmak ile kanser tedavisi gören hastalarda, tedaviye bağlı yan etkilerini azaldığı ve kanser sonrası düzenli egzersiz ile kanser hastalığının tekrarlamasının belirgin azaldığına dair çalışmalar yayınlanmaya başlandı.

 

  • Özelikle bağırsak, meme ve prostat kanseri tanısı sonrası düzenli egzersiz yapmak ile hastalığın tekrarlama oranında önemli bir azalma tespit edildiğini belirten yayınlar mevcut.

 

 

  • Egzersiz ile birlikte kandaki inflamtuar sitokin (TNF, IL) seviyesinin azalması, büyüme faktörleri, anjiyojenik faktörler ve tümör miroçevresi üzerindeki etkinliğiyle bunu sağladığı ileri sürülmektedir.

 

  • Son yapılan çalışmalarda egzersiz adaptif immün yanıtı artırarak kanser gelişimini engellediği gösterilmiştir.

 

 

  • Egzersiz viseral yağ oranını azaltarak, proinflamatuar sitokin miktarını azaltır

 

 

  • Aynı zamanda egzersiz hipofiz adrenal aksı aktifleştirerek katekolamin ve kortizol seviyesini artırarak inflamatuar sitokin düzeyini azaltır.

 

  • Egzersiz aynı zamanda parasempatik ve vagal aktiviteyi artırarak asetilkolin ile ilişkili T hücreyi aktifleşerek NF-κB düzeyini azaltarak inflamasyonu azaltıyor.

 

 

  • Egzersiz sitotoksik CD8 lenfositleri aktifleştirerek immün yanıtı artırıp kanser hücrelerine karşı bağışıklık sistemin aktifleşmesinde rol alıyor

 

  • Kanser hastaları egzersiz kılavuzu 2019 tarihinde yenilendi

 

  • Kılavuz önerilerine göre kanser tanısı alan hastalarda aerobik, aerobik artı germe egzersizleri hastaların kanser tansı ve sonrası maruz kaldığı çok sayıda yan etki ve semptomları azaltıyor.

 

  • Orta ve yoğun şiddete haftada 3 kez aerobik ayada aerobik-germe egzersizleri kombine olarak düzenli 12 hafta yapmak, anksiyete depresyon, yorgunluğu azalttığı, fiziksel aktiviteyi artırarak yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.

 

  • Fakat egzersiz yapmadan önce hastalığın evresi, metastaz bölgesi, kan tablosu, fiziksel kondisyonu göz önüne alarak ve doktor önerisi gözetiminde yapılmalıdır.

 

Sonuç: Kanser tanısı sonrası, bireyi özgü bireysel, ya da grup şeklinde aerobik, aerobik artı kombine egzersiz yapmak kanserle ilişikli çok sayıda şikâyetleri daha kolay atlatmasında yardımcı olur

 

 

KAYNAK:  Exercise Guidelines for Cancer Survivors: Consensus Statement from International Multidisciplinary Roundtabl

https://t.co/GYGBdpSC4U?amp=1

2 Yorum
  1. Nurullah Mümin Tanrıtanır diyor

    İyi akşamlar hocam, ben de sizin hastanızım. Kolon kanseriyim. 24.10.2019 ‘da ilk defa kemoterapi aldım. 2 gün bulantı ve iştahsızlıktan dolayı hiç yemek yiyemedim. Halen de çok az yiyebiliyorum. İstifra ettim fakat safrayı atamadım. Bu yüzden gece uyuamıyorum. Halsizlik, güçsüzlük ve iştahsızlıktan had safhada.. 07.11.2019’da 2. kemoterapi var. Sorum şu: kemoterapi öncesi ve sonrası bulantı iğneleri yapılması ve bağışıklık sistemini güçlendirecek ilaçları alma şansımız var mı? (Yatalak annemi kaldıracak gücü
    m kalmadı.) Selamlar, Hayırlı akşamlar .

    1. Deniz Tural diyor

      Merhaba Nurhulla bey pazartesi sabah 0750 gibi kontrole gelin. Detaylı muayyene ve kan tahlilleri gerekebilir. Geçmiş olsun

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.