Egzersiz Yapmak Yeni Tedavi Seçeneği Olan İmmünoterapi Tedavilerin Etkinliğini artırıyor

Egzersiz Yapmak Yeni Tedavi Seçeneği Olan İmmünoterapi Tedavilerin Etkinliğini artırıyor

 

Sağlıklı ve kanserle mücadele eden bireylerin en çok merak ettiği konu bağışıklık sistemimi nasıl daha güçlü yapabilirim. Özelikle Covid19 pandemisi ile bağışıklığı güçlendirici ek gıda takviyelerine tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ilgi artı. Fakat çok sayıda çalışma vitamin ve omega-3 olmak üzere ek gıda takviyelerinin yararlı olmadığı ve özelikle kanser tedavisi görenlerde ters etki gösterebileceği gösterildi.

Bu yazımda bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli faktörün egzersiz ve yaşam biçimi olduğunu göstereceğim.

  • Son 20 yılda egzersiz yapmak ile kanser tedavisi gören hastalarda, tedaviye bağlı yan etkilerini azaldığı ve kanser sonrası düzenli egzersiz ile kanser hastalığının tekrarlamasının belirgin azaldığına dair çalışmalar yayınlanmaya başlandı.
  • Özelikle bağırsak, meme ve prostat kanseri tanısı sonrası düzenli egzersiz yapmak ile hastalığın tekrarlama oranında önemli bir azalma tespit edildiğini belirten yayınlar mevcut.
  • Egzersiz ile birlikte kandaki inflamtuar sitokin (TNF, IL) seviyesinin azalması, büyüme faktörleri, anjiyojenik faktörler ve tümör miroçevresi üzerindeki etkinliğiyle bunu sağladığı ileri sürülmektedir.
  • Son yapılan çalışmalarda egzersiz adaptif immün yanıtı artırarak kanser gelişimini engellediği gösterilmiştir.
  • Egzersiz viseral yağ oranını azaltarak, proinflamatuar sitokin miktarını azaltır
  • Aynı zamanda egzersiz hipofiz adrenal aksı aktifleştirerek katekolamin ve kortizol seviyesini artırarak inflamatuar sitokin düzeyini azaltır.
  • Egzersiz aynı zamanda parasempatik ve vagal aktiviteyi artırarak asetilkolin ile ilişkili T hücreyi aktifleşerek NF-κB düzeyini azaltarak inflamasyonu azaltıyor.
  • Egzersiz sitotoksik CD8 lenfositleri aktifleştirerek immün yanıtı artırıp kanser hücrelerine karşı bağışıklık sistemin aktifleşmesinde rol alıyor
  • Kanser hastaları egzersiz kılavuzu 2019 tarihinde yenilendi
  • Kılavuz önerilerine göre kanser tanısı alan hastalarda aerobik, aerobik artı germe egzersizleri hastaların kanser tansı ve sonrası maruz kaldığı çok sayıda yan etki ve semptomları azaltıyor.
  • Orta ve yoğun şiddete haftada 3 kez aerobik ayada aerobik-germe egzersizleri kombine olarak düzenli 12 hafta yapmak, anksiyete depresyon, yorgunluğu azalttığı, fiziksel aktiviteyi artırarak yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
  • En son yayınlanan çalışmada egzersiz, özelikle aerobik ve maksimum oksijen kullanma kapasitesini artıran sporların, kas kütlesini artırarak, kan dolaşımda ki savunma hücreleri olan lökosit dolaşımını artırdığını, savunma sistemini aktifleştiren sitokinlerin salınımı artırarak immün yanıtı iyileştirdiğini göstermiştir.
  • Özelikle kronik egzersiz (1 yıl ve üstü) yapanlarda immünoterapi tedavilerine yanıtlarının daha iyi olduğu belirtildi.
  • Fakat egzersiz yapmadan önce hastalığın evresi, metastaz bölgesi, kan tablosu, fiziksel kondisyonu göz önüne alarak ve doktor önerisi gözetiminde yapılmalıdır.

Sonuç: Kanser tanısı sonrası, bireyi özgü bireysel, ya da grup şeklinde aerobik, aerobik artı kombine egzersiz yapmak kanserle ilişikli çok sayıda şikâyetleri daha kolay atlatmasında yardımcı olur.

Aynı zamanda çok sayıda kanser türünde kullanılan immünoterapilere olan yanıtı artırır.

 

 

KAYNAKLAR

Exercise Guidelines for Cancer Survivors: Consensus Statement from International Multidisciplinary Roundtabl

https://t.co/GYGBdpSC4U?amp=1

Exercise and the immune system: taking steps to improve responses to cancer immunotherapy. Gustafson MP, et al. J Immunother Cancer 2021;9:e001872. doi:10.1136/jitc-2020-001872

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.