TÜTÜN, SARMA SİGARA, PURO, PİPO, FİLTRELİ SİGARALAR, ELEKTRONİK SİGARA BİR SONRA Kİ ADIM?

TÜTÜN, SARMA SİGARA, PURO, PİPO, FİLTRELİ SİGARALAR, ELEKTRONİK SİGARA BİR SONRA Kİ ADIM?

1492 tarihinin açtığı dönemecin etkisi insanlığını üzerinde etkisi sürüyor. Avrupalılar tütünü Amerika kıtasına ayak basan Christopher Columbus sayesinde öğrenmişlerdir. Altın ve değerli maden bulma amacıyla kıtaya ayak basan Columbos dönüşte yerli kıtanın zevkleri ve bağımlılıklarını da beyaz insana bulaştırdı.
İlk tütün kullanan Columbos’un Avrupa’ya dönüşünde Rodrigo de Jerez isimli denizcisidir. Jerez içtiği sigaranın dumanlarını burnundan çıkardığında, onu seyredenler-Bu adamın içinde şeytan var-diyerek kiliseyi şikayet ederek cezalandırmasını sebep olduğu rivayet edilir.
1880 yıllarına gelindiğinde, başta İngiltere olmak üzere kıta Avrupasında tütün, puro, pipo, ve süslü kutular içinde enfiye şeklinde tüketiliyordu.
1855 yılında kırım savaşında, 3 kıtadan gelen askerler, tütünü kâğıda sararak içmeyi birbirinden gördüler. Rivayete göre, Kırım savaşında kilden yapılmış piposu kırılan Türk askeri, tütünü bir parça gazete kâğıdına sararak içmiş. Bunu gören diğer askerler bundan etkilenerek gazete kâğıdına tütün sararak içmeye başlamışlar. Bu şekilde kâğıda sararak sigara içme düşüncesi Avrupaya ve Amerikaya ulaşmış. Sigara yapan makineler ilk önce 1881 senesinde Birleşik Amerika’da yapılmıştır. Sigara üretimi seri özelik kazanmıştır.
Sigara ve kanser arasında ki ilişkiye ilk olarak 1761 yıllında, Londra’da ‘’çiğneme tütününün aşırı kullanımı konusunda uyarılar’’ broşürü yayınlayan John Hill adlı bir doktordur. Fakat uyarıları pek dikkate alınmamıştır.
1956 yıllarına gelindiğinde Amerika nüfusunun nerdeyse yarısı düzenli sigara içiyordu.
1947 yıllına gelindiğinde İngiltere de sağlık bakanlığı istatistikçileri hükümeti uyararak son 20 yılda yeni bir salgının toplumda kendini gösterdiğini belirtmişlerdir. Tahmin edileceği gibi, bu salgın akciğer kanseridir. Son 20 yılda 15 kat akciğer kanseri artmıştı. Tüm bu bulgulara rağmen sigaranın kanser yaptığı kabullenilmedi ve göz ardı edildi. İronik olarak, Akciğer kanseri ameliyatı yapan, ünlü cerrah Evarts Graham; tütün içimiyle akciğer kanseri arasında ki ilişki için ‘’naylon çorabı ne kadar etkili oluyorsa o kadar etkilidir’’demiştir. İngiltere de, A. Bradford Hill ve Richard Doll adlı iki biyoistatikçi bu konuyu araştırmıştır. Ciddi bir sigara bağımlısı olan Richard Doll, bulgular karşısında dehşete kapılmış ve çalışmanın ortalarında sigarayı bırakmıştır. 40 bin üzerinde doktorlara yaptığı ileriye dönük anket alışmasına göre, 29 ay içinde akciğer kanseri gelişen 36 vakanın 36’sı sigara içenlerden oluşuyordu. Bu ve benzeri çalışmalar, metaanalizler Amerika ve Avrupa da sigara kullanımını yasaklayamadı. Çok büyük finans gücü olan tütün tekelleri güçlü lobileriyle tüm kamuoyu girişimlerinden uzun süre yırtmayı başardılar. Tüm kanıtlara rağmen, Amerika da sigaranın zararlı olduğu, kansere neden olduğu, borsanın kapalı olduğu bir hafta sonunda hükümetin atadığı komisyon tarafından 1964 tarafından açıklandı. Tüm kanıtlara rağmen yasaklanamadı, ara formül bulundu, Federal Ticaret Komisyonu(FTC), toplumu bilgilendiren yazıların yazılması sonrası satışına devam edebileceği belirti. Tüm bu bilimsel veriler ve kanıtlara rağmen, piyasaya filtreli sigaralarla, Marlboro adam reklamlarıyla satışlarına devam etti.
Tüm bunlara rağmen toplumun bilinçlenmesiyle, sigara tüketiminde Amerika ve Avrupa ülkelerinde belirgin bir düşüş gözlenmekte, içiciliğin gelişmekte olan ülkelere kaydığı görülmektedir.

NEREDEN ÇIKTI BU ELEKTRONİK SİGARA

Elektronik sigaranın, sadece nikotin barındırdığı ve sigara bağımlığını azaltarak toplum üzerinde ki zararlı etkisini düşürdüğü öne sürülüyor. Nikotin tek başına kanser ve kalp damar hastalığı yapmaz. Elektronik sigara üreticilerinin öne sürdüğü fikir, sade aromasından dolayı zararın sigarayla karşılaştırıldığında %5’den az olduğudur. Bu görüşe göre sigara içenlerin maruz kaldığı, nitrosamine, aseton, asetilen, DDT, radiyoaktif polonium, hidrojen siyonür, arsenik, kadmium ve karbomonoksid e-sigara içenler maruz kalmaz.

BU GÖRÜŞÜN DOĞRU OLMADIĞI KONUSUNDA BİZİ UYARAN DÜNYANIN ÖNDE GELEN TIP DERGİSİNDE ÇIKAN YAZININ ÖZETİ AŞAĞIDA VERİLMİŞTİR.
ELEKTRONİK SİGARA, SİGARA BIRAKMADA HİÇ BİR ETKİNLİĞİ OLMADIĞI GİBİ İÇİNDE BARINDIRDIĞI NİKOTİN TÜREVİ VE METAL ARTIĞI MADDELER DOLAYSIYLA ZARARLIDIR

LANCET DERGİSİ BAŞ YAZI OLARAK ELEKTRONİK SİGARA KULLANIMINI ELE ALMIŞ

2010 verilerine göre yılda 6.3 milyon insan sigara kullanımına bağlı olarak ölmektedir. Sigara ve nikotin endüstrisi batı ülkelerdeki etkin mücadeleyle pazarı bizim gibi gelişmekte olan ülkelere son yıllarda kaydırdılar.

-Fakat elektronik sigara yada batı literatüründe e-sigara olarak tanımlanan, yaklaşık 466 marka hızla kullanımında yaygınlaşma mevcut.

-İlk kullanımı 1993 yılında başlanan elektronik sigara özelikle son yıllarda hızla yaygınlaşmakta, görüntü, aksesuar ve başka çekici özelikleri ve nikotin barındırması nedeniyle Amerikalı genç nesil arasında kullanımı çok hızlı artmaktadır.
-Bu ürünlerde öne sürüldüğü gibi sadece nikotin değil, solvent ve metal artıkları vardır.

-Dünya sağlık örgütü, ekim ayında yapacağı, tütün kontrolü çerçeve anlaşmasının gündem konularından biridir.

Sonuç: Ülkemizde kullanımı çok yaygın olmayan, sigara bırakmada hiç bir etkinliğinin olmadığı saptanan ve sigaradaki gibi zararlı nikotin içeren elektronik sigara kullanıma karşı, sigarada gösterilen bilinçlendirme bu konuda vakit erkenken yapılmalıdır.

Kaynak The Lancet @TheLancet • Sep 10
Join @richardhorton1 & @LancetRespirMed tomorrow at 4pm UK/ 11am EST for our twitter chat #LancetEcigs #ecigs

ŞÜPHESİZ Kİ ELEKTRONİK SİGARANIN NE DÜZEYDE AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLDUĞUNU MEVCUT VERİLERLE SÖYLEYEMEYİZ. ÇÜNKÜ YAYGIN KULLANIMI YENİ OLDUĞU İÇİN VERİELRİN OLGUNLAŞMASI İÇİN ZAMAN GEREKMEKTEDİR.
FAKAT ÖNGÖRÜYE YARDIMCI OLAN BİR ÇALIŞMA BU SORUYU KISMEN CEVAPLIYOR

Ilona Jaspers ve arkadaşlarının yaptığı çalışma, American Journal of Physiology dergisinde yayınlandı ve çok ses getirdi.
Bu çalışmaya göre sigara içen insanlarda burun mukozasında meydana gelen değişiklerin benzeri, elektronik sigara içenlerde görülmüştür.
Bu değişiklik nedir?
Sigara içenlerde imüniteyi(savunmayı) baskılayan genler aktive olur ve sigara içenlerin enfeksiyona yatkınlığı bu nedenle artar. Bu değişikliklerin benzeri elektronik sigara içenlerde görülmüştür.

Sonuç; tütün ile insanlık yolla koyuldu, puro, pipo, filtreli sigara, elektronik sigara bir sonraki aşamayı merakla bekliyoruz.


    Yorum Bırakın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.