KÜBA KANSER AŞISI HANGİ HASTALARDA ETKİLİ
KÜBA KANSER AŞISI HANGİ HASTALARDA ETKİLİ
Akciğer kanseri erkek ve kadınlarda ölüme neden olan ilk sırada ki kanser türüdür. Bu kanserin büyük oranda önlenebilir kanser gurubunda olması başlı başına bir ironidir. Çünkü akciğer kanserine neden olan ana faktör sigara ve benzeri tütün ürünlerin tüketimidir. Tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık %85 ve 90 nedeni sigara ve benzeri ürünlerinin tüketimine bağlıdır.
Akciğer kanseri tedavisinde son 5 yılda çok önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeleri anlamak için birkaç basit temel bilgiyi bilmek lazım.
Metastaz yapmış, evre IV akciğer kanserinde, geleneksel kemoterapi ile tedavisi ile ortalama hastaların yaşama oranı 8-10 aydır. Fakat akciğer kanserinde rol alan yeni çok sayıda yolak belirlendi ve bunlara yönelik tedavileriler ortalama beklenen yaşam süresi 30 aylara ulaşmış durumdadır. En güzel haber, bir moleküle karşı kanser direnç geliştirdikçe bu dirence karşı başarılı yeni moleküller hızlı bir şekilde üretiliyor ve piyasaya sürülüyor.
Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde tedavisine başlamadan önce artık standart istenmesi gereken mutasyonlar mevcut. Akciğer kanseri tedavisine başlamadan önce bakılması gereken mutasyonlar EGFR, ALK, KRAS, ROS1, BRAF, NTRK1/2/3, METex14skipping, RET, ERBB2 (HER2) ve ayrıca PD-L1 düzeyi tedaviye karar vermede önemli bir belirteç.
Hedefe yönelik mutasyonlarla çok iyi sonuçlar elde etmek, örneğin ALK pozitif Evre IV Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde , ALK tirozin kinaz inhibitörü ağızdan tablet şeklinde Lorlatinib adlı molekül başlandığında hastaların %75’de 5 yıl içinde hastalık kontrol altına alındığı gösterildi. Bu şimdiye kadar kanser tedavisinde elde edilmiş en büyük başarılardan biri.
Hedefe yönelik mutasyon olmayan Küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında immünoterapi ve kemoterapi ile 5-yılık takiplerde ortalama %30 hastada hastalık kontrol elde etmek mümkün.
Akciğer kanserinde bu kadar büyük başarılara rağmen bir efsane olarak küba kanser aşısında bahsedeceğim
Basında ve sosyal medyada Küba aşısı olarak bilinen tedaviye girmeden önce bazı konuları aydınlatmak gerekir. Küba kanser aşısı bildiğimiz kılasik aşılar gibi hastalığı önlemek için değil, tedavi etmek için geliştirilmiş protein kaynaklı bir aşıdır.
Kansere yönelik mRNA ve protein bazlı aşılarla çok sayıda çalışma devam etmektedir. Küba aşısı dışında, L-BLP25, GVAX aşıları akciğer kanserinde denenmiş Ümit vaat edici sonuçlarından dolayı faz III çalışmalarının sonuçları bekleniyor.
Küba aşısı, CIMAvax; EGF resöptörü ISA51 neisseria meningitidis proteini rekombinat yöntemle eklenmesiyle oluşturulmuş protein bazlı aşıdır. Burda ki amaç kansere karşı vücut savunma hücrelerini(sitotoksik-T hücreleri) aktive ederek kanseri kontrol altına almaktır. Bu aşı ile ilgili çalışma dünyanın en saygın onkoloji dergisi olan ASCO dergisi JCO (journal of clinical oncology) dergisinde 2008 yıllında yayınlandı. Bu çalışmaya evre III ve IV akciğer kanseri nedeniyle standart kemoterapi ve radyoterapi tedavileri bitmiş hastalara aşı verildiğinde 60 yaş altı hastalar kontrol gurubuna göre daha uzun yaşıyor(11.5 ay karşılık 5.3 ay). Diğer önemli husus bu aşıyla çok az yan etkinin görülmesidir. Küba aşısı (CIMAvax) ilgili Akciğer kanserli hastalarda faz III çalışması ve prostat kanserinde faz II çalışması devam ediyor. Bu aşı çalışmasının kontrol kolonda yukarda belirtiğimiz modern tedaviler olan immünoterapiler ve hedefe yönelik tedaviler bulunmamaktadır. Bu nedenle standart kılavuzların önerdiği bir tedavi seçeneği değildir. Tüm tedavi seçenekleri tüketmiş hastalarda deneme amaçlı kulanılabilir
Özet
Küba aşısı (CIMAvax) birinci basamak Standard tedavi gören evre III ve IV akciğer kanserinde denenmiş, fakat modern tedavilere karşı etkinliği test edilmemiştir.
Akciğer kanserinde artık bireye özgü tedaviler mevcutur. Her hasta için uygun seçenekler mevcut ve bunlarla yüz güldüren sonuçlar elde etmek mümkün
Akciğer kanseri başta olmak üzere, çok sayıda kanser aşıları yakın zamanda gündemize girecek, Küba kanser aşısı gibi protein bazlı aşılar ve T-hücrelerini kansere karşı direk uyaran mRNA aşı kombinasyonları ile yüz gülderen sonuçlar elde etmek mümkün olabilir.
Mevcut tedavi seçenekelri için Küba kanser aşısı tüm seçenekeleri tüketmiş hastalarda deneme amaçlı bir seçenek olabilir.
Kaynaklar
1- Neninger Vinageras E, de la Torre A, Osorio Rodriguez M, et al. Phase II randomized controlled trial of an epidermal growth factor vaccine in advanced non-small cell lung cancer. J Clin Oncol 2008;
26: 1452-1458.
2- Katarzyna Szyszka-Barth, Katarzyna Ramlau, Joanna Goździk-Spychalska, Łukasz Spychalski, Maciej Bryl, Iwona Gołda-Gocka, Anna Kopczyńska, Aleksander Barinow-Wojewódzki, Rodryg Ramlau Actual status of therapeutic vaccination in non-small cell lung cancer. Contemp Oncol (Pozn) 2014; 18(2): 77–84.